Yurt Dışına Taşınmadan Önce Yapmanız Gerekenler

Uçuş tarihiniz yaklaştıkça, kendinizi iyice darda hissedeceksiniz. Hiçbir şey yetişmeyecek gibi gelecek. Bu nedenle yapmanız gerekenlerin bir listesini çıkarıp, önem sırasına göre tek tek ilerlemeniz yararınıza olacaktır.

  1. Arkadaş buluşmalarına kendinizi kaptırmayın. Yapmanız gerekenlerin bilincinde olun, zamanınızı iyi yönetin. Uçuş saatinize 3 saat kala, tamamlamanız gereken işlerden hiçbirini arkadaşlarınız sizin adınıza yapamaz.
  2. Türkiye’deki mobil operatörünüzü, faturalıysa faturasıza geçirin. Taahhütlü bir aboneyseniz, cayma bedelinin yansıyacağını unutmayın.
    İşlemi ilgili operatörün çağrı merkezi aracılığıyla yapmanız gerekiyor.Faturasız hatta geçirme sebebini yurt dışına taşınma olarak belirtirseniz, hiçbir sorun çıkarmadan işlemi gerçekleştireceklerdir. Ayda 10 TL ödeyin, faturalı hattınız açık kalsın veya faturasıza geçmek yerine faturalıda kalın ancak hattı dondurun gibi tekliflere kanmayın. Faturalı hatta kalmanız firmanın avantajına olduğu için, bu gibi sizin için sözde ‘avantajlı’ olan seçeneklerle gözünüz boyanmasın. Faturasız hatta geçişi tamamlayın ve sadece 6 ayda bir 15 TL yükleyerek Türkiye hattınızı koruyun. Bu işlem gerçekleşir gerçekleşmez mevcut paketiniz iptal olacağı için, talebinizi gideceğiniz gün veya yurt dışına yerleştikten sonra telefon ederek yapmayı düşünebilirsiniz. Son faturanızı ödediğinizden emin olun.
  3. Bir yakınınıza noterde vekalet verin. Notere gitmeden önce hangi konularda vekalet vermenizin gerekebileceğini düşünün. Özellikle Türkiye’de kalan varlıklarınızı göz önünde bulundurarak hareket edin. Örneğin, bankada herhangi bir kasa kiralamadıysanız, bu maddeyi vekaletnameden çıkarttırmanız avantajınıza olacaktır. Ne kadar çok madde ekletirseniz, ödeyeceğiniz tutar daha da artacaktır. Bu nedenle sadece ihtiyacınız olacağınız düşündüğünüz konuları ekletmelisiniz.
  4. Bireysel Emeklilik gibi Türkiye hesaplarınızdaki otomatik ödemelerinize devam edecekseniz, bu ödemelerinize hangi hesaptan / kredi kartından devam edeceğinizi şimdiden planlayın. Yurt dışından Türkiye’deki hesaplarınıza para göndermek masraflı olacağı için, planladığınız süre boyunca bu gibi TL harcamalarınızı nasıl yöneteceğinizi önden belirleyin.
  5. Bir üstteki maddeye benzer sebeple, herhangi bir sıkıntıya düşmemek için, mevcut ödemelerinizi tamamladığınızdan, kredi kartı ekstrenizi sıfırladığınızdan emin olun. Gereksiz banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı kapatın. Kapatmak istemeyip yurt dışında kullanmak istemediğiniz hesapları, yurt dışı kullanımına kapatın.
  6. Yerleşeceğiniz ülkenin telefon hattını satın almadan önce, arada geçen sürede mevcut hattınızı hangi yurt dışı paketiyle kullanacağınızı önden belirleyin.
  7. Mevcut yükünüze göre, havaalanına indiğinizde eve hangi vasıtayı kullanarak, hangi rotayla gideceğinizi önden planlayın. Çok ağır yükler için taksi veya UBER kullanmak isteyebilirsiniz. Ek olarak, İrlanda’da iTaxi isimli bir mobil uygulama da mevcut. Gitmeden UBER uygulamasını indirip mevcut rotanızı kontrol ederseniz, aşağı yukarı kaç para ödeyeceğinizi önden görebilir ve tutara değip değmeyeceğini anlayabilirsiniz.
  8. Yurt dışı çıkış pulunu TC Kimlik No ibraz ederek, anlaşmalı bankalardan birinden önden satın alın. Bir kere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda karşılaştığım üzere, yoğun zamanda havaalanı binasındaki çıkış pulu gişesinde 200 kişiye kadar sıra oluşabiliyor. Ek olarak, bazı bankalar pulu verirken mutlaka pasaportu da görmek isteyebiliyor. Yeni ülkenize yerleşip oturma izninizi almanıza istinaden, sonraki Türkiye ziyaretlerinden dönüşlerinizde, oturma izni kartınızı göstererek yurt dışı çıkış harcı ödemeden geçiş yapabilirsiniz.
  9. İstanbul’daki havaalanına gidiş rotanızı da önden oluşturun. İşe gidiş ve işten çıkış saatlerine veya Cumartesi gününe denk geliyorsa, normalden daha erken evden çıkın.
  10. Yurt dışında yapacağınız oturma izni, okula kayıt, konsolosluk adres beyanı, konsolosluk askerlik tecili gibi başvurularda kullanmanız gerekebilecek belgelerin 2-3’er adet fotokopilerini alın ve yanınızda götürün. En az 6-12 adet biyometrik vesikalık fotoğrafınızı çektirip yanınıza alın. Ehliyet, vize uzatma, askerlik tecili gibi başvurularda 2’şer adet talep edilecektir.
  11. Yeni ülkenize girişte kabul edilen, taşıyabileceğiniz azami döviz tutarını öğrenin. İrlanda’ya girişte beyan etmeden, kişi başı en fazla 9999 Euro sokabilirsiniz. Daha fazlasını beyan etmeniz gerekiyor. Ben Enpara ile avantajlı oranla Euro alıp, gitmeye yakın Finansbank şubesinden parayı çekmiştim. Şubenin kasasında çekeceğiniz kadar döviz olup olmadığını önden öğrenip, bulunmuyorsa getirilmesi için talepte bulunabilirsiniz.
  12. Uçuşta kabul edilen bagaj ağırlık sınırlamalarını iyi kontrol edin. 22 Ocak 2018 tarihinde THY ile Dublin’e yapmış olduğum yolculuk için, uçak bagajına parça adedine bakılmaksızın toplam 30 kg, kabin içinde ise 1 adet 8 kg el bagajı ve ağırlığa bakılmaksızın laptop çantası veya DSLR fotoğraf makinesi gibi 1 adet kişisel eşya kabul edilmekteydi.
  13. Gideceğiniz ülkede, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu‘nun hangi şehirde ve hangi adreste olduğunu önden tespit edin.
  14. Taşınacağınız şehrin expat (göçmen) ve kiralık ev ilanı paylaşılan Facebook gruplarına önden üye olun, araştırma yapın. İrlanda özelinde birkaç örnek:- İrlanda’da Yaşayan Türkler
    Dublin Rooms, Flats & Roommates
    Expats in Dublin

 

Yurt Dışına Taşınmadan Önce Yapmanız Gerekenler” için 6 yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Merak ettiğim bir husus var, Türkiye’de kiralık oturduğumuz evi boşaltırken ikametgah değişikliğini nasıl yönetmeliyiz? Henüz yurtdışında kalıcı bir adresimiz belirlenmediği için bu noktada tıkandım.

    Beğen

    1. Faydalı olmasına sevindim 🙂 Kalıcı adresiniz belli olduğunda konsoloslukta beyan etmek dışında yapabileceğiniz bir şey yok diye biliyorum. Yeni kiracı nüfus dairesine başvurup eski oturduğunuz eve ikametini alabilir, bunu engellemiş olmuyorsunuz. Tabii ki yine de ben geçmiş bilgilerimle yorumluyorum, bir nüfus dairesine danışmanız en doğrusu olacaktır.

      Beğen

Yorum bırakın