Dublin’de ve hatta İrlanda’da ulaşımın çoğu Leap Card ile sağlanıyor. Kısaca buna bütün ülkede geçerli bir Akbil kartı diyebiliriz. Bu karta sahip olmasanız bile, otobüs şöförüne para ödeyip fiş alarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz ancak oldukça pahalıya gelir.
Leap Card
Bu ulaşım kartına sahipseniz, şehrin her köşesinde bulunan SPAR mağazalarında, kasaya gidip en az 5 Euro doldurabilirsiniz. Öte yandan kartı edinmek, kartı doldurmaktan çok daha zor. Bildiğim kadarıyla havaalanında bir satış ofisi bulunmuyor, ya da ben bulamadım. Şehir merkezinde ise satan bir yer bulmak bir türlü mümkün olmadı. En sonunda, Trinity College ile Temple Bar’ın güneyinde bulunan bir büfeden satın alabildim. Konumunu aşağıda paylaşıyorum.
https://goo.gl/maps/YNRvYBcUFCo

Kaynak: Google Maps
Bu dükkana girip istediğiniz kadar Leap Card satın alabilirsiniz. Herhangi bir pasaport göstermeniz veya isim vermeniz de gerekmiyor. Her kart başına 5 Euro ücret tahil ediliyor, başlangıç olarak da en az 5 Euro yükleyebilirsiniz.
Web Uygulaması
Dilerseniz Leap Card web sitesinden kartınızı e-posta adresinize kaydedebilirsiniz. Bu sayede kalan bakiyenizi görebilir, internetten kartınıza para yükleyebilir, kartı kaybetmeniz halinde kayıp başvurusu yapıp başkasının kullanmasını engelleyebilirsiniz. Kayıp karttaki parayı başka paraya da aktarmak mümkün sanırım ancak hiç denemediğim için yorum yapamayacağım.
Otobüste Kullanım (Dublin Bus & Bus Éireann)
Dublin Bus ismiyle hizmet veren belediye otobüsleri, şehir içinde ve merkeze bağlı ilçelerde çalışıyor. Bu otobüsler her zaman iki katlı oluyor. Başka yazılarımda da bahsettiğim üzere, otobüslere önden binilip iniliyor. Her otobüs her durakta durmayabiliyor, standart duraklarda hangi otobüsün orada durduğu yazıyor. Durakta beklemeniz otobüsün sizi alması için yeterli değil, yakınlaşırken elinizi havaya kaldırmanız gerekiyor. Dublin Bus isimli mobil uygulama hat bilgilerini gösterse de, en kolay kullanımı olan uygulama Google Maps. Aktarmalarıyla birlikte bütün rotanızı size oluşturuyor.
Otobüs geldi ve bindiniz, doğrudan basıp gitmeyin! Google Maps’te görmüş olduğunuz varış durağınızın ismini şöföre söylemeniz ve tutar tahsil edilene kadar, kartı şöförün önündeki makineye temas halinde tutmanız gerekiyor. Şöför gideceğiniz mesafeye göre ücret giriyor, işlem tamamlanıyor ve “thank you” diyerek yerinize geçiyorsunuz. Ben mesafem kısaysa alt katta en arkada, mesafem uzunsa üst katta en önde oturmayı seviyorum.
Otobüsten inmek için bizdeki gibi durma tuşuna basmanız gerekiyor. Aman dikkat! Buradaki şöförler de çok ivmeli hızlanıyor ve duraklar arası mesafe oldukça kısa olabiliyor. Durmak için tuşa basmayı son dakikaya bırakırsanız, kendi durağınızı kaçırabilirsiniz. Çok erken basarsanız da yanlışlıkla bir önceki durakta inmek durumunda kalabilirsiniz. İkisi de başıma geldi 😀
Bus Éireann isimli, ayran kelimesini andıran otobüsler ise şehirler arası otobüs olarak geçiyor ve tip olarak bizim şehirler arası otobüsleri andırıyor. Fakat bu otobüslerin de bizim 30M, 500T gibi sefer numaraları var ve gün boyu çalışıyorlar. Yine şöföre binerken gideceğiniz yeri söyleyip kartınızı okutuyorsunuz. Bu otobüslerin saatleri daha seyrek olduğu için, plan yapmadan önce zaman çizelgesini incelemek isteyebilirsiniz.
Tramvayda Kullanım (Luas)
Tramvay daha çok şehrin güneyinde hizmet veriyor. Kuzeyine de yapılması yıllardır planlandığı ve tamamlanamadığı için artık alay konusu haline gelmiş durumda. Tramvaya hiç binmedim ancak gördüğüm üzere, hem binerken hem de inerken kartınızı okutuyorsunuz. Bu sayede yine mesafeye göre ücret kesilmiş oluyor.
Bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre, inerken kapılar otomatik açılmıyor, kapının önündeki tuşa basmanız gerekiyor. İşe gidiş ve işten dönüş saatlerinde tramvay tıklım tıklım oluyor, ilk denemenizde bazen binemeyebilirsiniz. Arkadaşım bu tecrübeyi kendiniz yaşamanız gerektiğini söylüyor. Bir metrobüs değil tabii 😀
Trende Kullanım (DART)
Ben henüz kullanmadım ancak arkadaşımdan Leap Card’ın tren istasyonlarında da geçerli olduğunu öğrendim. DART isimli trenlerde kartınızı kullanabilirsiniz. Ben de bir gün kullanırsam bu maddeyi detaylandıracağım.
Mobil Uygulama
NFC destekleyen bir Android telefonunuz varsa çok şanslısınız! Hemen Leap Top-Up uygulamasını indirin, Leap Card’ınızı telefonun arkasına bastırın ve keyfinize bakın! Bu işlemi yaparak kart bakiyenizi öğrenebilir, kredi kartınızı kullanarak para yüklemesi yapabilirsiniz. İrlanda’ya gezmeye geldiyseniz ve AB ülkelerinden birine ait bir banka kartınız yoksa, Türk kredi kartınızla yükleme yapmanızı tavsiye etmem. Kişisel tecrübeme göre, Euro 4,66 iken kredi kartınızla 10 Euro’luk bir harcama yaparsanız bu ekstrenize 48,5 olarak yansıyor. Kur 4,66 iken 4,85 gibi yüksek bir orandan ödeme yapmış oluyorsunuz. 10 Euro’dan bir şey olmaz ancak bütün tatil boyunca kredi kartınızı kullanırsanız acı bir sonla karşılaşabilirsiniz.
Student Leap Card
İrlanda’ya öğrenci olarak geldiniz ve avantajlarından faydalanmak istiyorsunuz, ne güzel! Sizi hayal kırıklığına uğratmak istemem ancak şehir merkezinde veya merkeze yakın bir bölgede oturuyorsanız, bizim öğrenci toplu taşıma kartlarına kıyasla fazla bir kazancınız olmuyor. Bunun iki ana sebebi var:
- Bilet fiyatları bizdeki kadar çok düşmüyor. Örneğin, gideceğiniz mesafede tam bilet 2,60 Euro ise, öğrenci bileti 2,15 Euro. Şehirler arası bilette ise 5,20 Euro – 4 Euro gibi bir farklılık gördüm. Bilet dediğime bakmayın, Akbil basımı yani 😀
- Student Leap Card ile günlük 5 Euro’dan sonraki harcamalarınız gün sonuna kadar bedava. Alternatif olarak, haftalık 20 Euro’dan sonraki harcamalarınız da bir sonraki Pazartesi’ye kadar bedava. Ancak kendimden örnek vermek gerekirse, ev – okul arası sürekli otobüse binsem de ancak 5 Euro’luk günlük harcama yapabiliyorum ve bu uygulamanın bir avantajını kullanamıyorum.
Yine de öğrenciyseniz bu kartı mutlaka almalısınız. Kartı alabilmek için, öncelikle dil okulunuzdan veya üniversitenizden öğrenci kartınızı teslim almanız veya bir öğrenci belgesi talep etmeniz gerekiyor. Öğrenci kartınız veya öğrenci belgeniz, pasaportunuz ve 10 Euro’nuzla Trinity College Student Union ofisine giderek kartınızı o anda bastırabilirsiniz. Cafcaflı ismine bakmayın, bildiğiniz Öğrenci İşleri 😀
Bu yerin konumu tam olarak şuralarda bir yerde. Önce sokaktan okulun içine girip binanın altından geçeceksiniz, iç bahçeye çıktıktan sonra sola döneceksiniz. Hemen solda binaya bir giriş var, girdikten hemen sonra solda ofis bulunuyor.
Ofise ne kadar erken giderseniz o kadar iyi, yoksa uzun bir sıra bekleyebilirsiniz. Ben açılış saati olan hafta içi 09:30’da gittim ve şampiyon olarak 1. sırada içeri girdim. Kapı dar olduğu için bahçeye doğru sıra oluşturmazsanız, okulda okuyan senior abi ve ablalar kızıyor.
Önemli! İnternet sitesinden pre-registration yapmazsanız, orada fotoğraf çektirmekle ve form doldurmakla uğraşmanız gerekiyor. Bunun yerine web sitesindeki formu doldurun, uygun bir fotoğrafınızı sisteme yükleyin ve hazırsınız!
“Dublin’de Ulaşım, Leap Card ve Student Leap Card” için bir yorum