Dublin’de Ev Kiralama İpuçları

Dublin’de ev kiralamak sıradan bir süreç gibi gelebilir ancak öyle değil! Özellikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Konum

Bir evin konumunun merkeze yakın olması, iyi bir konumda olduğu anlamına gelmiyor. Mahalle yapısı ve orada yaşayanların demografisini iyi araştırmalısınız. Aksi takdirde kendinizi güvende hissetmeyebilirsiniz.

Öte yandan, şehre yakın bir bölgede ev bulsanız bile, ev otobüs durağına en uzak köşede olabilir. Ya da yakınında otobüs durağı olsa bile, size uyan otobüs o duraktan geçmeyebilir. Bu da aktarma yapmanız, daha fazla para ödemeniz ve daha fazla vakit kaybetmeniz anlamına gelir.

Şehirden uzakta olan bölgelerde yaşarsanız, ulaşıma daha fazla para vermeniz gerekeceğini unutmayın. Hele Dublin şehir merkezine dahil olmayan bir bölgeye taşınırsanız, ulaşım masrafınız günlük kişi başı 20 Euro’lara çıkabilir. Seyrek geçen otobüs ve/veya trenler de cabası.

Isınma Yöntemi

Eğer tuttuğunuz ev elektrikle ısınıyorsa, geçmiş olsun! İrlanda’da en pahalı şey elektrik, bu nedenle mutlaka doğal gazla ısınan bir ev bulmalısınız. Evdeki ampulleri LED cinsinde almalı, gereksiz elektrik kullanımından kaçınmalısınız. Bir arkadaşım bunu bilmeden 4-5 gün sürekli elektrikli soba kullanmış ve ay sonu faturası 600 Euro gelmiş! Mutfaktaki ocak da gazla çalışıyorsa, sizden iyisi yok!

Ev Yalıtımı

İrlanda’da evin yaşı ve konumu kadar, yalıtım derecesi de fiyatını artıran önemli bir etken. Dublin aslında çok soğuk olmasa da, sonuçta genel olarak soğuk bir bölge ve evin yalıtımı hem yakacak masraflarınızı hem de hastane masraflarınızı çok kolay etkileyebilir. Yalıtım sınıflandırması A, B, C, D, E ve F şeklinde gidiyor. En iyi yalıtım derecesi A, en kötü yalıtım derecesi ise F. B veya C derecesinde bir daire, kombi kapalıyken çok daha yavaş soğuyor ve kombiyi açtığınızda çok daha kolay ısınıyor. Bu durum fatura masraflarına da yansıyor.

Ev Sahibi ve Komşular

Paylaşımlı Daire

Dublin’e eğitime geldiyseniz veya bütün maaşınızı eve vermek istemiyorsanız, paylaşımlı bir dairede kalmaktan başka şansınız yok. Sözleşmeler genelde 6 veya 12 aylık yapılıyor. Tanımadığınız

‘Expats in Dublin’, ‘Rooms in Dublin’ gibi Facebook gruplarına üye olmanız ve sürekli oda ilanı kovalamanız gerekebilir. Şansıma, üniversiteden arkadaşımın evine yerleştim ve bu sorunu yaşamadım. En uygun yöntem, oda paylaşımı diye adlandırılan dairelerde kalmaktan geçiyor. Kafa dengi bir ev sahibi ve ev arkadaşları bulmak tamamen şansınıza kalmış bir durum.

Oda paylaşımlı daireler genellikle kişi başı 500 – 1000 Euro arası bulunabiliyor. Fatura masraflarının ücrete dahil olup olmadığından sözleşmeyi yapmadan önce emin olmalısınız.

Önemli Not: Sizin bu satırları okuduğunuz tarihte, yazıda iletmiş olduğum bilgiler, yöntemler ve süreçler değişmiş olabilir. Sadece bu yazıya bağlı kalmadan, detaylı bir şekilde ön araştırma yapınız. Aksi takdirde beklemediğiniz aksilikler karşınıza çıkabilir.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s