Dublin’deki Bölgeler ve Adres Çözümleme (Güncellendi: 19 Ocak 2020)

Dublin’den önce İrlanda’ya kısaca göz atmak gerekirse, ülkede toplam dört bölge bulunuyor:

  • Kuzeyde Ulster
  • Batıda Connacht
  • Güneyde Munster
  • Doğuda Leinster
800px-Ireland_location_provinces.svg
Kaynak: Vikipedi

Dublin ili de yukarıda yeşil renkle işaretli olan Leinster bölgesinde yer alıyor.

Şehirdeki ilçeler numaralandırılmış durumda. İlçe ismi yerine bölge numaraları var diyebiliriz. Ardından ise mahalle adları geliyor.

original
Kaynak: dailyedge.ie

Yukarıdaki figürde dikkatinizi çekeceği üzere, kuzey bölgeleri tek sayılı, güney bölgeleri ise çift sayılı. Kuzey – güney ayrımını ise Liffey Nehri sağlıyor. Şehirdeki evler de ilçe numarasına değerleniyor, kira fiyatları birbirine göre oranlanıyor. Numaralandırılamayacak kadar şehir dışında kalan yerler County Dublin olarak adlandırılmış olsa da, şehir genişledikçe bu ayrım kalmamış ve bölgeler iç içe geçmiş.

Adres Çözümleme

131 Kylemore Rd, Inchicore, Dublin 12, D12 NCV9

İşte yukarıda örnek bir adres. İrlanda’da adresler her zaman bina numarasıyla başlar (131), ardından sokak adı gelir (Kylemore Rd) ve virgül konur. Ardından mahalle ismi gelir (Inchicore), yine virgül ile ayrılır ve ilçe numarası eklenir (Dublin 12). İlçe/bölge numarası (County) zaten şehir adından ve bölgenin numarasından oluştuğu için, şehir adı adreste tekrar belirtilmez. Son bir kere virgülle ayrılan adresin sonuna posta kodu (eircode) eklenir ve adres tamamlanır.

Gitmeniz gereken bir adrese bakarken dikkat etmeniz gereken, farklı ilçelerde aynı sokak adı olabileceğidir. Bu nedenle bir adrese rotanızı belirlemeden önce, doğru ilçeye bakıp bakmadığınızdan emin olmalısınız.

Güncelleme (19 Ocak 2020) – Ev adresinizle ilgili uyarmam gereken önemli bir konu şu: Oturma izni kartınızı (IRP – eski adıyla GNIB) yenilerken, sadece Dublin ili içinde ikamet ediyorsanız randevulu sistemle gidip başvurabiliyorsunuz. Dublin haricinde İrlanda’da başka bir şehirdeyseniz ancak postayla başvurunuzu alabiliyorlar. Bu durumun da ülkeye girişinizi ve çıkışınızı nasıl etkileyeceğini tahmin edersiniz. Ev bakarken bu noktaya dikkat etmenizi tavsiye ederim. Öte yandan, siz bu yazıyı okuduğunuzda bu kural değişmiş olabilir.

Aha, sizin için linke bakayım dedim, kural değişmiş 😀 Yanlış anlamadıysam, Dublin dışında yaşıyorsanız size kartı postayla göndermiyorlar, mutlaka gidip kendiniz teslim almalısınız gibi bir durum oluşmuş. Tam da anlamadım, bu yüzden en iyisi son durumu kendiniz araştırın derim:

http://www.inis.gov.ie/en/INIS/Pages/irish-residence-permit#outside-dublin

 

Yorum bırakın