İrlanda’ya gelmenizin ardından, uzun dönem burada kalacak bir göçmen olarak, İrlanda Göçmenlik Bürosu’na başvuru yapacaksınız:
- IRP (Irish Residency Permit), eski adıyla GNIB – Oturma izni
Ben bu işlemleri ilk defa öğrenci olarak yaptığım için, anlatacaklarım öğrencilere yönelik olacaktır.
İrlanda’ya çalışan olarak yerleşmeyi düşünüyorsanız da bu yönerge size de bir fikir verecektir. Size sponsor olan bir firmaya geliyorsanız, zaten size bir danışman atayacaklardır ve işiniz öğrencilerden daha kolay olacaktır. Bildiğim kadarıyla çok kısaca: Henüz Türkiye’deyken İrlanda’da çalışma izniniz çıkıyor, bu izinle yine Türkiye’de çalışma vizesine başvuruyorsunuz ve bu vizeyle İrlanda’ya giriş yapıyorsunuz. Ardından aşağıdakine çok benzer bir süreçle şirketten aldığınız belgelerle başvuruya gidiyorsunuz.
Oturma İzni Başvurusu
Her iş gibi, bu başvuruya da randevu alınarak gidiliyor. İrlanda’ya ilk geldiğinizde, pasaport kontrolde “7 gün içinde oturma iznini almalısın.” gibi bir cümle içeren bir bilgilendirme kartı verecekler. Bu cümleden korkmayın ancak tedbiri elden bırakmayın. Kimse 7 gün sonra peşinize düşmüyor çünkü kimse 7 gün sonrasına randevu bulamıyor.
Eğer Dublin’de yaşayacaksanız, web sitesindeki randevu sistemini kullanarak işlemlerinizi gerçekleştireceksiniz. Başka bir şehirde yaşayacaksanız, ilgili bilgilendirme sayfasında yazılanları incelemelisiniz.
Bundan sonra başınıza gelecekler, üniversitede yaşadığınız ders seçimi stresine çok benzer olacak. Genellikle açılan bir boşluk hemen dolacak, belki saatlerce başında bekleyeceksiniz. Bu nedenle, İrlanda’ya gelişiniz kesinleşmiş gibi olursa, henüz İrlanda vizeniz çıkmamış olsa bile daha Türkiye’deyken oturma izni başvurusu için randevu alın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, okulunuz. Burada çoğu iş ağır işliyor ve henüz İrlanda’ya gelmediğiniz için okul başvurunuz aslında tamamlanmış değil. Dublin’e gelip okul kaydınızı tamamladığınızda, okulun resmi olarak öğrencisi sayılıyorsunuz. Örnek vermek gerekirse, benim okula başlangıcım 29 Ocak 2018 idi. 22 Ocak’ta Dublin’e geldim, 24 Ocak’ta okula gidip kaydımı tamamladım ve hemen oturma izni için gerekli işlemlerin yapılmasını okulun sistemi üzerinden talep ettim. Gelmeden önce de 15 Şubat’a randevu almayı başarmıştım. Okul bana 30 Ocak’ta mail gönderip, bilgilerimin göçmenlik bürosuna iletildiğini söyledi. Randevuyu 29 Ocak’a almış olsaydım, bu işlem ancak 30 Ocak’ta tamamlandığı için, yeniden randevu almam gerekecekti.
Okul işlemleri tamamladığını haber verdiğinde, aynı zamanda okulun International Office bürosuna gelip bana hazırladıkları sağlık sigortasının poliçesini teslim almam gerektiğini söyledi. Ben de gidip bu belgeyi teslim aldım ve götürmem gereken dokümanlar tamamlanmış oldu.
Randevu Almak
Dublin’de oturanların kullandığı randevu sisteminde üç temel özellik bulunuyor:
- Randevu Alma (Make Appointment)
- Randevu Görüntüleme (View Appointment)
- Randevu İptal Etme (Cancel Appointment)
“Make Appointment” tuşuna bastığınızda, karşınıza aşağıdaki ekran çıkıyor. Master için geldiyseniz ve ilk defa başvuru yapıyorsanız, aşağıdaki ekran görüntüsündeki seçimleri yaparak, şahsınıza özel bilgileri değiştirmelisiniz.
En aşağıda yeşil renkli “Find Available Appointments” tuşuna tıkladığınızda, şanslıysanız gözükene benzeyen bir veya birkaç boş saat çıkacaktır. “Book This” tuşuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Aman dikkat, bazen böyle gözüküyor fakat aslında randevu saati dolmuş oluyor. Sonuna kadar götürdüğünüzden emin olun.
Bu randevuyla ilgili püf noktaları şöyle sıralanabilir:
- İlk Türkiye’deyken aldığınız vize, size 2,5-3 ay kalma hakkı sunuyor. Bu vize bitmeden oturma izninizi almak zorundasınız. Bu işlem sizin sorumluluğunuzda, herhangi bir aksilik olması halinde kimse size yardım edemez. O halde, işinizi aksatmayın ve her şeyi erkenden halledin.
- Kurumdan alınan bilgiye göre, her gün saat 14:30’da (Dublin saati) yakın tarihli ve bilerek boş tutulmuş bazı randevu saatleri kullanıcılara sunuluyor. Bu saatte bilgisayar başında bulunmanız faydalı olacaktır.
- Ayrıca benim şahsi tecrübeme göre, her saat başı 30 – 40 geçe insanların iptal ettiği randevular kullanıcılara sunuluyor. Özellikle geceleyin daha az kişi sisteme eriştiği için, çok çaresiz kalırsanız 00:30, 01:30, 02:30 gibi saatlerde bilgisayar başında olmanızı tavsiye ederim.
- GNIB – Ireland isimli mobil uygulama hem boş randevu olduğunda size bildirim gönderiyor, hem de randevu bilgilerinizi bu uygulamaya önden girerseniz, bildirim geldiğinde hemen bilgilerinizi doldurur ve randevunuzu alırsınız.
Başvuru Günü
Başvuru günü aşağıdaki belgeleri yanınıza alarak göçmenlik bürosuna gitmelisiniz:
- Okulun verdiği sağlık sigortası poliçesi
- Okula kabul yazısı
- Okula kayıt yazısı
- Pasaport
Belirtilen saatten 20 – 25 dakika erken giderseniz sorun etmeyeceklerdir fakat daha da erken giderseniz, randevu saatine 10 dakika kala gelmenizi isteyebilirler.
- Girişteki gişeye pasaportunuzu veriyorsunuz, görevli randevunuzu kontrol ediyor ve size bir sıra numarası veriyor. Kağıtta önünüzde kaç kişi olduğu yazıyor.
- Bekleme salonuna geçiyorsunuz ve sıranızın gelmesini bekliyorsunuz. Ben 30 dakika bekledim.
- Numaranızın yandığı gişeye gidiyorsunuz ve belgelerinizi teslim ediyorsunuz. Görevli ilk defa mı geldiğinizi ve ne amaçla bulunduğunuzu soruyor. Kontrol amaçlı işaret parmağınızın izini alıyor ve fotoğrafınızı çekiyor. Bekleme salonuna geri dönmenizi, önce 1 numaralı gişenin solundaki parmak izi odasından adınızın çağrılacağını, oradaki işlemin bitmesinin ardından 15 numaralı gişeden pasaportunuzu teslim alacağınızı söylüyor. GNIB / IRP kartının beyan ettiğim adrese postayla 10 iş günü içerisinde teslim edileceğini de ekliyor. Ben İstanbul’a ziyarete gitmek amacıyla bir an önce İrlanda’ya yeniden giriş vizesini almak istediğim için, GNIB numarasını şimdi öğrenip öğrenemeyeceğimi sordum. Bunun üzerine görevli numaramı pasaportumun üzerine yazdı. Kapağa yazmayaydı iyiydi 😀
- Bundan sonrasında ne yazık ki 3 saat bekledim. Buna alışmanız gerekiyor maalesef, isyan etmeniz ancak aleyhinize olur. Herkes paşa paşa bekliyor.
Başvuru Tamamlandıktan Sonra
Yukarıda bahsettiğim üzere, 10 iş günü kartın gelmesini beklemeniz gerekecektir. Kartı teslim almanızın ardından artık pasaportunuzu yanınızda taşımak zorunda değilsiniz. Kartı teslim aldıktan sonra, gerekiyorsa T.C. Dublin Büyükelçiliği’ne askerlik tecili başvurusu yapabilirsiniz. Ayrıca GNIB / IRP numaranıza ihtiyaç duyan bir kurum varsa (okul, iş gibi), onlara numarayı bildirmeyi unutmayın!
Önemli Not: Sizin bu satırları okuduğunuz tarihte, yazıda iletmiş olduğum bilgiler, yöntemler ve süreçler değişmiş olabilir. Sadece bu yazıya bağlı kalmadan, detaylı bir şekilde ön araştırma yapınız. Aksi takdirde beklemediğiniz aksilikler karşınıza çıkabilir.
“İrlanda’da Oturma İzni (GNIB veya IRP) Başvurusu Yapmak” için 2 yorum