Yurt Dışına Taşındıktan Hemen Sonra Yapılması Gerekenler

Türkiye’de son günlerinizde muhtemelen iki ayağınız bir pabuca sıkışacak. Eşya toplamak ile sevdiklerinizle daha fazla görüşmek arasında kalacaksınız. Olan biteni anlamakta güçlük çekecek, şaşkınlık ile heyecan ve üzüntü arasında gidip gelen bir arada kalmışlık hissiyle kuşatılacaksınız. Her şeyi tamamladığınızı zannedeceksiniz, ta ki yurt dışına çıktığınız ilk gün en önce neler yapmanız gerektiğini planlamadığınızı fark edene kadar.

Yapmanız gerekenlerin bir listesini önceden oluşturun. Mümkünse bunu sadece bir kağıt üzerinde değil, kaybetme ihtimaline karşı bilgisayarınızda veya e-posta hesabınızda da saklayın. İşte en önemli örneklerden bazıları:

Önemli Not: Aşağıda yazılanların detay bilgileri İrlanda’ya özeldir fakat nereye giderseniz gidin, bu maddelerde belirtilenlerin o ülkeye göre olan versiyonlarını yapmanız gerekecektir.

  1. Yerel mobil operatör hattı edinin. İrlanda’da Prepay (faturasız) ve Bill pay (faturalı) olmak üzere iki ödeme seçeneği bulunuyor. Faturasız tarifeler oldukça avantajlı olduğu için herhangi bir fatura veya taahhüte girmeye gerek yok. Faturasız hat satın almak için mağazaya gitmeniz ve adınızı söyleyip imza atmanız yetiyor. Dublin’de hat satın aldığım 23 Ocak 2018 tarihinde, en avantajlı iki seçenek bulunmaktaydı. Bunlardan biri 15 Euro’ya 30 GB internet veren ID Mobile, diğeri ise 30 Euro’ya sınırsız internet veren 3 (Three) idi. 30 GB neyime yetmiyor diyerek ilkini seçtim, gerçekten de yetiyor 😀 Fakat ID Mobile’ın her zaman iyi çekmediğini söyleyebilirim. Hatların International Calls diye söyledikleri arama paketlerine kanmayın, genelde hiçbirinde Türkiye bulunmuyor. Güncelleme –  4 Ocak 2019: ID Mobile battı 😀 Şu an en avantajlı paket Three’de.
  2. Toplu taşıma kartı satın alın. Her zaman kart kullanmadan jeton veya doğrudan şöföre ödeme gibi seçenekler daha pahalı olur. İrlanda’daki toplu taşıma kartı Leap Card olarak geçiyor. Dublin merkezde büfe görünümlü, gazete ve her türlü ıvır zıvır satan dükkanlar genellikle bu kartı da satıyor. 5 Euro kart ücreti olup en az 5 Euro doldurabilirsiniz. NFC destekleyen Android telefonunuz varsa, Leap Top-Up uygulamasını indirip, kartı telefonun arkasına okutup kalan paranızı öğrenebilir, banka veya kredi kartıyla yükleme yapabilirsiniz. Ayrıca her yerde bulunan SPAR mağazalarından da komisyonsuz para yükleyebilirsiniz.
  3. En uygun fiyatlı marketleri bulun. Dublin’de Migros benzeri Tesco ile BİM benzeri Lidl en uygun fiyatlı marketler. Tesco kartı almanız halinde, harcama yaptıkça indirim kuponları ev adresinize gönderiliyor. Ek olarak, EuroGiant ve DEALZ gibi 1 Euro’cu mağazalardan da uygun ürünler kapabilirsiniz.
  4. Türkiye Konsolosluğu’na adres beyanında bulunun. Yapmanız gereken tek şey kimlik ve pasaportunuzla konsolosluğa gitmek ve adres beyanında bulunmak istediğinizi söylemek. Bu işlemi gerçekleştirerek hem sizin adınıza Türkiye’de yapılabilecek hileli işlemleri reddedebilecek hukuki haklılığa sahip oluyorsunuz, hem de gitmiş olduğunuz şehirden Türkiye’deki seçimlere oy verme hakkına sahip oluyorsunuz. Öte yandan Dublin’deki konsolosluk sadece hafta içi, 09:00 – 12:00 saatleri arasında başvuru kabul ediyor.
  5. Şehri gezin! Muhtemelen bir daha vaktiniz olmayacak.
Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s