Merhabalar,
Bu yazımda sizlere, kendi tecrübelerime göre İrlanda’da askerlik tecilinizi nasıl yaptırabileceğinizi açıklayacağım. Lütfen ve lütfen unutmayın ki, bu yazıyı okuduğunuz günkü kanunlar ve koşullar değişmiş olabilir ya da sizin içinde bulunduğunuz durum farklı şekilde hareket etmenizi gerektirebilir. Lütfen bu yazdıklarımı ön bilgi olarak görüp, mutlaka ve mutlaka bağlı olduğunuz konsolosluğa danışıp ona göre hareket ediniz.
İrlanda’ya T.C. pasaportunuz ve bir İrlanda vizesiyle taşındıysanız, ya öğrenci ya da çalışan olarak geldiniz demektir. Öğrenci vizesinin İrlanda’daki karşılığı Stamp 2, çalışan vizesinin İrlanda’daki karşılığı ise Stamp 1’dır. Bu konuda daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz:
İrlanda’daki Çalışma İzni Çeşitleri ve Çalıştığınız İşten İstifa Etmek / Atılmak
Devam etmeden belirteyim, eş durumundan aile birleşimiyle İrlanda’ya taşınırsanız askerlik tecili mümkün mü, bunu bilmiyorum. Yine bağlı olduğunuz konsolosluğa danışmanızı önemle tavsiye ederim.
Yurt Dışı Öğrenci Askerlik Tecili
Yurt dışında öğrenci olanların askerlik tecili için, yurt içinde okuyanlarla aynı kurallar işliyor. Özetlemek gerekirse, tecili devam ettirebilmeniz için (sırayla her birinden mezun olduğunuzu varsayarsak) lisans, yüksek lisans ve doktora yapmanız gerekiyor. Lisans Türkiye’de, yüksek lisans yurt dışında, doktora yine Türkiye’de olabilir. Bunun farklı kombinasyonları da olabilir.
Unutulmaması gereken konu şu: Örnek olarak, Türkiye’de yüksek lisans mezunuysanız, İrlanda’da yine yüksek lisans yaparsanız askerlik tecili yapamazsınız. Her mezuniyetten sonra bir üst programa geçmeniz gerekiyor. En azından ben yüksek lisansa İrlanda’ya geldiğimde durum buydu.
Peki lisans bitirip İrlanda’ya yüksek lisansa geldiniz, tecil nasıl yapacaksınız? Öğrenci belgeniz ve IRP (eski adıyla GNIB) oturum kartınızla konsolosluğa başvuracaksınız. Bir miktar posta bedeli ödeyip bir form doldurmanızın ardından konsolosluk başvurunuzu sisteme kaydedip, resmi başvuru belgelerini Türkiye’ye postalıyor. Başvurunuz onaylanırsa, 2-3 hafta içinde programınızın süresi kadar askerlik tecili e-devlet hesabınıza yansıyor.
Yurt Dışı İşçi Askerlik Tecili
Yukarıdakine benzer bir başvuru yapmanız gerekiyor ancak ileteceğiniz belgelerde, oturma iznine ek olarak, öğrenci belgesi yerine çalışma izni fotokopisi, şirketten alınan çalışan belgesi ve ilk ayınızın maaş bordrosunu iletmeniz gerekiyor. Sonrası yine form doldurmaca ve posta parası ödemece.
Dövizle Askerlik Başvurusu
Yine tekrar tekrar belirtmek isterim, lütfen net bilgi için konsolosluğunuza danışın. 1095 iş günü çalışmanızın ardından dövizle askerliğe başvurmaya hak kazanıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla, yıllık izinle işe gitmeyip Türkiye’ye yaptığınız seyahatler bu 1095 gün içinde dahil edilmiyorken, aktif çalışıyorken yıllık izinle başka ülkelere yaptığınız seyahatler yine 1095 günden düşüyor. Öte yandan başka bir ülkeden vatandaşlığınız zaten varsa, çalışma koşuluna bakılmadan 1095 günü yurt dışında geçirmiş olmanız dövizle askerlikten yararlanmanız için yeter koşul sayılıyor. Günler tamamlanınca yine konsolosluk üzerinden gerekli bedeli ödeyip istenen belgeleri ileterek başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Detaylı bilgi için hem konsolosluğunuza danışınız, hem de aşağıdaki siteye bakınız: