Herkese merhabalar,
Yazımın başlığını önce mühendislere açık çağrı, sonra da yazılımcılara açık çağrı yapmayı düşündüm ancak en sonunda bütün bilgi teknolojileri çalışanlarına hitap etmeyi mantıklı buldum. Çünkü bu yazıda anlatacaklarım, e-ticaret ve onun etrafında şekillenen yazılım ve dijital pazarlama gibi bütün bilgi teknolojileri alanlarında uzmanlık edinmiş veya edinmek isteyen kişileri ilgilendiriyor. İrlanda’da iş bakarken işte tam da sizleri ilgilendiren bir kariyer tehlikesi bulunuyor.
Yazımda özellikle belirli bir firmadan bahsetmediğimi en başta söylemek isterim. Gözlemlerime göre bütün ilgili firmalar bu şekilde çalışanlarını istihdam ediyor.
Öncelikle şu bilgiyi vereyim: AB pasaportunuz yoksa, T.C. pasaportunuzla bir iş bulup İrlanda’da çalışacaksanız, iş teklifini yapan firmanın sizin için İrlanda’da sponsorluk alması gerekiyor. Bunu yapabilmesi için, devlete sizin vasfınızdaki bir kişiyi belirli bir süre İrlanda’da arayıp bulamadığını göstermesi, sizin o iş için yetkin olduğunuzu diploma veya CV’niz ile ispat etmesi ve bütün kadrosundaki İrlandalı çalışan oranının sizi işe aldıktan sonra da en az %51 kalacağını göstermesi gerekiyor. Ek olarak size sponsor olmak için 1500 Euro gibi bir tutar ödüyorlar. Genellikle çalışma izni 2 yıllık çıkıyor. Not: Firmalara başvururken çalışma izninizin bedelini kendinizin karşılayacağınızı belirterek işe alınmayı ummayın lütfen. Asla böyle bir yükümlülüğün altına girmeyi kabul etmiyorlar. Size ya sponsor oluyorlar, ya asla olmuyorlar.
Çalışma izni çeşitleri hakkında detaylı bilgi için şu yazımı okuyabilirsiniz:
İrlanda’daki Çalışma İzni Çeşitleri ve Çalıştığınız İşten İstifa Etmek / Atılmak
Size bahsedeceğim çalışma izni çeşidi, General Employment Permit. Adından da anlaşılacağı üzere, bu çalışma izni daha genel işler için çıkartılıyor. Yabancı dil gereksinimi nedeniyle İrlanda’da açılan pozisyonlar da bu çalışma iznine dahil oluyor. Linkedin’de konumu İrlanda seçip Turkish kelimesini aratırsanız, ”Payments Specialist with Fluent Turkish”, ”Content Review Analyst – Turkish”, ”Customer Services Associate”, ”Risk Agent” gibi iş ilanları göreceksiniz. Ek olarak bu ilanların neredeyse hepsi, adını duymadığınız danışman firmalara ait olacak ancak ilan detayında net bilgi olmamakla beraber büyük teknoloji firmalarından birinde istihdam edileceğinizi yazacaktır.
Daha sonra iş görüşmesi yaptığınızda, size sponsor olunacağı, teknoloji ekibinin bir parçası olacağınız, hem Türkçe hem İngilizce pazarlara hizmet edeceğiniz, hatta eğitimlerle birlikte başvurduğunuz pozisyonun ”uzmanı” olarak analist gibi kararlar alacağınız iletilebilir. Daha da ileri gidilerek, ilgili teknoloji şirketinde hizmet vereceğiniz ve ileride çok daha büyük fırsatların karşınıza çıkabileceği size iletilebilir. Siz de şu anda Türkiye’de çalışmakta olduğunuz şirketin kıdemli bir yazılım uzmanı / test uzmanı / dijital pazarlama uzmanı / analisti / içerik uzmanı vb. olarak burada çok büyük bir yükselme fırsatı görüp hemen işi almak isteyebilirsiniz.
”Anlattıkların çok güzel, bu General Employment Permit ne gibi sorunlar yaratabilir ki?” diyebilirsiniz. Öncelikle, sponsorlukla geleceğiniz için, çıkartılan çalışma izninizle sadece o rolde çalışabilirsiniz. İlgili pozisyon Türkçe içeren müşteri hizmetleri rolü olacağından, size yeni bir çalışma izni çıkartmadıkları üzere asla mevcut işinizden tamamen kopamayacaksınız. Terfi almak istediğinizde, diğer role sponsorluk sağlanmadığını belirterek önünüzü kapayabilirler ve bu yasal hakları olduğundan eliniz kolunuz bağlanabilir. Şansınız yaver gitmez ve başka bir şirket size sponsor olmazsa, bu rolde takılıp kalabilirsiniz. Ek olarak, yurt dışından ilk defa İrlanda’ya gelirken ilk işinizde 12 ay çalışmak zorunda olduğunuzu hatırlatırım. Şirketleri korumak için böyle bir kural koymuşlar.
İkinci sorun, bu tip işlerin maaşının oldukça düşük ve giriş seviyesi olması olacaktır. Dublin zaten her ay kiraların yükseldiği bir şehir olarak, bu maaşla kıt kanaat anca geçinebilirsiniz ya da rahat geçinseniz de asla para biriktiremezsiniz.
Üçüncü sorun ise şu olacak: Diyelim evlisiniz ve kendinize iş bularak eşinizle birlikte Dublin’e taşınacaksınız. İrlanda, General Employment Permit’e bağlı çalışma vizesiyle gelen kişilerin eşlerine İrlanda’da çalışma izni sağlamıyor. Halbuki, Critical Skills’e bağlı çalışma vizesiyle gelmiş olsaydınız, siz İrlanda’da çalıştığınız sürece eşinizin de İrlandalı gibi sponsorluk ihtiyacı olmadan herhangi bir işe girme hakkı olacaktı. Böyle bir saçma ayrımcılık da mevcut.
Sonuç olarak, ”Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birinde Müşteri Hizmetleri’nde çalışmak da çok önemli. Önce bir başlayayım, nasılsa maaşıma zam gelir ve nasılsa elbet beni geçmişime uygun daha üst bir pozisyona geçirirler.” diye düşünmeyin. Eğer daha kariyerinizin başında hiç tecrübesi olmayan bir çalışan değilseniz, zaten bir uzmanlığınız varsa, lütfen sadece büyük bir teknoloji şirketi işe alıyor diye bu tuzağa düşmeyin, yüz bin milyon kere tekrar tekrar düşünün.
Alacağınız maaşla geçinip geçinemeyeceğinizle ilgili hesap yapmayı anlattığım yazıma da şuradan ulaşabilirsiniz:
“İrlanda’da İş Arayan Bilgi Teknolojileri Çalışanlarına Açık Çağrı – Türkçe Müşteri Hizmetleri Kısır Döngüsü” için bir yorum